У Львові вирішували долю господарів скотомогильника

Ще місяць мають екологи та правоохоронці на те, аби з'ясувати, хто винен у створенні стихійного могильника у лісі поруч із Червоноградом та визначити розмір завданих природі збитків. Таке доручення вони отримали на нараді в губернатора Львівщини. Докладніше - далі.

27 липня у Львівській обласній державній адміністрації повторно зібралась нарада щодо з'ясування обставин функціонування несанкціонованого звалища тваринних залишків в одному з лісів поблизу Червонограда. Цього разу склад учасників значно розширився. Крім представників екологічної інспекції, доповісти голові області про ситуацію з розслідуванням запросили правоохоронців та податківців. Головував на нараді Олег Синютка. Нагадаємо, півроку тому громадські активісти у лісі знайшли стихійних могильник. На ноги підняли усі дотичні служби, аби зясувати обставини та покарати винних. Однак, на думку активістів, справа рухається надто повільно. Тому громадський діяч Володимир Ткачик, який входить до екологічної комісії громадської ради при ЛОДА, звернувся до Олега Синютки з проханням провести таку розширену нараду і заслухати чиновників. Посадовці зясували, що на території працює три повязаних між собою підприємства. Перший заступник начальника Держекоінспекції у Львівській області Микола Барабаш доповів, що відомство звернулось до суду щодо призупинки діяльності одного з підприємств у частині скидання стічних вод. Слухання розпочнуться у серпні. Фіскальна служба з'ясувала, що це підприємство уже тричі змінювало місце податкової реєстрації.

Сокальський райвідділ міліції порушив кримінальне провадження щодо забруднення території, прозвітував начальник Володимир Спічак. Однак, функціонування незаконної свердловини і водонапірної башти, в матеріалах справи не фігурує.

10 тисяч гривень збитків нарахували фахівці екологічної інспекції за забруднення кількох гектарів території тваринними рештками. Таку мізерну суму пояснюють тим, що земельна ділянка розташована в лісі і не має нормативно-грошової оцінки, яка є основою для розрахунку таких збитків. Далі - діалог без коментарів.

Голова обласної адміністрації дав доручення відповідальним службам до 1 вересня провести нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, на якій виявлено стихійні захоронення. Кілька днів потрібно екологам, аби нарахувати завдані навколишньому середовищу збитки на цій території. Тож, наступна зустріч посадовців у такому ж складі запланована на 4 вересня. Тоді, згідно із завданням губернатора, звітуватимуть правоохоронні органи про результати розслідування кримінального провадження, в тому числі щодо незареєстрованої свердловини, фіскальна служба повинна підготувати звіт щодо сплати податків підприємствами, а екоінспекція - щодо нарахованих втрат. Контролюватиме виконання поставлених завдань обласна прокуратура.

***
Поки чиновники та правоохоронці зволікають із з'ясуванням усіх обставин щодо забрудyення лісу відходами виробництва з переробки тварин, підприємства далі працюють. Тож, мешканці Червонограда знову відчувають нестерпний запах. У редакцію 15 телеканалу звернулась мешканка вулиці Корольова. Жінка поскаржилась на їдкий сморід, який з'являється у цій частині міста, як правило, пізно вночі.

Коментарі вимкнено.